Hírek

csok 2016!

Hírek


Hatalmas az érdeklődés a 10+10 milliósra kibővített új otthonteremtési program iránt.

A kedvezmény igénybevételét ugyanakkor számos feltételhez kötik.

Csak házasok kérhetik az új csokot?

Akár egyedülállók is kérhetik. A házas lét és az, hogy legalább egyikük negyvenévesnél fiatalabb legyen, csak akkor szempont, ha a feleknek nincs gyermekük, és a következő tíz évre bevállalnak hármat. Ha már van három gyerek, mindegy, hány évesek vagy vagy hogy házasok-e.

Milyen egyéb feltételek vannak?

Feltétel a büntetlen előélet (vagyon elleni bűncselekmények tekintetében), az, hogy az igénylő ne szerepeljen a Központi Hitelinformációs Rendszerben, továbbá az igénylést megelőzően legalább két évig folyamatosan biztosított legyen, ezen belül pedig minimum az igénylést közvetlenül megelőző 180 napban keresőtevékenységet is végezzen. Ebbe nem számít bele a közfoglalkoztatás.

Ha tönkremegy a házasság, és az egyik fél megtartja az ingatlant, de nem mind a három gyerek marad nála, mi történik? Vissza kell fizetnie a támogatást?

A rendeletben két konjunktív feltétel van: a szülő meg kell szerezze az egész lakást, ÉS az összes gyerek – aki után a csokot igénybe vették – nála kell elhelyezésre kerüljön. Ez alól kivétel a nagykorú gyerek, tehát ha az időközben „kirepül”, nem baj, akkor nem kell visszafizetnie. De más esetben, ha valamelyik kiskorú gyereket nem a lakásban maradó szülőnek ítélik, akkor igen, vissza kell fizetnie a támogatást.

Mi történik, ha tönkremegy a házasság és még csak egy vagy két gyerek született?

Abban az esetben, ha a pár három gyermeket vállalt, a támogatást vissza kell fizetni, DE az egy-két gyerek után járó összeget megtarthatják. Ha nem akarják visszafizetni a támogatást, akkor örökbefogadással is lehet élni. Ha az örökbefogadást engedélyezték, a határidő újabb két évvel kitolódik.

Ha két gyerekre már igénybe veszi valaki a támogatást, majd születik még egy vagy bevállalnak még egyet, igényelhetnek-e plusz támogatást?

A négyszázezer forint akkor jár, ha nincs újabb építkezés vagy lakásvásárlás, hanem a már egyszer egy-két gyerekre megigényelt csok mellé hitelt is felvettek, és születik egy vagy több újabb gyerek. Ilyenkor a még fennálló lakáshitel-tartozás csökkenthető az utóbb született gyermekenként négyszáz-négyszázezer forinttal. DE ha három gyerek utáni tízmilliós csokot vette fel a család,akkor már nem jár a négyszázezer, amennyiben újabb gyermek születik. Viszont más a helyzet, ha a család a csok igénybevétele után megint építkezik vagy új lakást vesz. Ilyenkor ha harmadikként születik még egy gyerek, vagy azt vállalják, akkor lehet igényelni a csokot az újabb lakásra is, immár a tízmilliós csokot, de a korábban kapott összeget ebből le kell vonni.

A tízéves elidegenítési tilalom mellett bentlakási kötelezettség is fennáll? Például a most 21 éves gyerek után igénybe vett támogatás esetén neki 31 éves koráig ott kell laknia?

Bent is kell lakni tíz évig szülőnek is, gyereknek is, utóbbinál viszont ha időközben nagykorúvá válik vagy eleve olyanként igényelték rá a szülők a támogatást, akkor már szabadon elköltözhet, ez nem számít a tilalom megsértésének.

Mennyibe kerül a támogatás igénylése?

A hitelintézeteknél lehet igényelni, a bankok várhatóan februárra készülnek fel az igények fogadására. A jogosultság elbírálásáért a támogatás összegének 1,5 százalékát, de legfeljebb harmincezer forintot kérhetnek. Ha hitelt is felvesz az igénylő, a díjak ennél magasabbak is lehetnek.